Zdrowe desery zamrażane? Z jakiej przyczyny nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili radości oraz bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, jaki będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, ale również bajecznie wpłynie na skonstruowany przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, wiadomo, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy dostęp do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, jakie będą dodatkowym orzeźwieniem w duszne dni.

Kulki lodowe minimelts

Przepysznym, słodkim oraz odpowiednim także dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z należytą porcją porządnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z akcesoryjną dawką malin czy też jakimś ciekawym sosem owocowym. To znakomita alternatywa dla autentycznych łasuchów, należy jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz ożywczym pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców bądź też z mieszanki. Pomocnym walorem jest też to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być na wskroś zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie odpowiedniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, które są doborową przekąską w trakcie upalnych dni. Doskonale smakują mrożone maliny czy borówki, które niezmiernie łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu