Kuchnia krajowa ukształtowała się na powierzchni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na postać kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej wobec tego różne ceremoniały, kompozycje i smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, jakie sztampowe są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Istotę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, kartofle, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, że najważniejszym i w największym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Dania, jakie zjeść wolno w Polsce to naturalnie:
• pierogi z różnymi farszami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma de facto wiele do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści podkreślają, że jest wyborna i sycąca.