Chcesz wiedzieć, w jaki sposób zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zaznajomienie się z szefami kuchni z bardzo dobrych pizzerii w Rzymie. Jeżeli niemniej jednak nie planujesz być w Rzymie, najbliższą perfekcyjną opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co daje pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeśli odpowiednio zrobione – może spowodować, że poczujesz się jakbyś w istocie trafił do Włoch.
Restauracja przy Rynku Kraków
Ale najpierw: trochę o pizzy we Włoszech …
Standardowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem znanym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były synonimem. Na początku stosowano zasadę – im prostsza pizza, tym poprawniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Oczywiście, włoskie jedzenie jest niesłychanie regionalne, także jeżeli chodzi o pizze. Jedna norma jednak jest wszędzie taka sama: każda autentyczna włoska pizzeria ma być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet zgodnie z prawem nazywać się pizzerią!
Czym znamionuje się włoska pizza?
Jednakowo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza oraz w najwyższym stopniu autentyczna – kiedy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.
Co jest wymagane prócz pieca, by zrobić włoską pizzę?
• 600 ml ciepłej wody,
• 1 kg mąki,
• 2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży bądź też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.
Później pora na ukochane dodatki, choć można trzymać się też wyżej wymienionej klasyki. Najlepiej też gotową pizzę podać typowo po włosku – innymi słowy ozdobić kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.