Wyjątkowa włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród licznych opcji, jakie daje kuchnia europejska na wyjątkową uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, kolorów i duża porcja zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne dania włoskie
Makarony to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. Gdzie zjeść w Krakowie Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty nie są w stanie się znudzić.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, gnocchi, piada i szeroki wybór deserów – takich jak granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film